Taktil stimulering

Magisteruppsats om bolltäcke och värmedjursanvändning

TYNGDTÄCKEN

Protac Bolltäcken

bolltatcke_liggand   bolltacke-calm-serien-med-bollar-webbbolltacke-polypropylen-i-kassetter-webbbolltacken-flexible-serien-med-bollar-webb

Se beskrivning av de nya varianterna av bolltäcken Calm och Flexible.

Hemsida: www.komikapp.se

Fibertäcke

fibertacke-futura

Fibertäcke kan fås från 4-14 kg.

Fibertäcket finns nu i två olika former. Ett svalt utan vaddering, Fibertäcket Nova och ett med vaddering Fibertäcket Futura.

Fibertäcket Futura är ett tyngdtäcke och ett sinnesstimulerande, kognitivt hjälpmedel. Tyngden kommer från mjuka, längsgående polyesterfibrer som gör det följsamt samtidigt som det ger en omslutande känsla av trygghet och lugn.

Fibertäcket Novas konstruktion är framtagen med tanke på personer som vill ha ett tungt men svalt täcke. Nova har ingen vaddering av polyesterfill, i övrigt är det samma utförande som Futura. När du köper ett Fibertäcke från oss vet vi att du kommer att vilja ta med dig det när du reser eller övernattar borta. Därför medföljer en stark specialsydd bärväska för transport.

Kultäcket® Safir

Safir är ett tyngdtäcke som ger kroppen en taktil och proprioceptiv stimuli över hela kroppen. Vikten i Kultäcket® Safir utgörs av specialtillverkade glaskulor med 25 mm i diameter. Glaskulorna är fastsydda på insidan av täcket och ger ett punktvis tryck som aktivt bidrar till en ökad kroppsuppfattning. Tvättpåse samt en smidig och stark bärväska för transport medföljer varje täcke.

Hemsida: www.novista.se

Kedjetäcke
kedjetacke

Kedjetäcket är ett tyngdtäcke framtaget för att lindra oro, ångest och sömnlöshet. Täckets funktion är baserat på vetenskapliga studier om tyngdens lugnande inverkan. Den behagliga tyngden frisätter en rad kroppsegna hormoner som verkar ångestdämpande och lugnande för båda blodtryck och puls. Effekten blir att du kan slappna av, komma ner i varv och får bättre kvalitet på din sömn.

Hemsida: www.somna.se

www.abilia.com

Ringtäcket

Med hjälp av 450 ringar i specialsydda fickor om 80×80 mm fördelade över hela täckets yta uppnås en optimal fördelning av täckets taktilt stimulerande punkter.

Ringarna är tillverkade i rostfritt kirurgiskt stål av högsta kvalitet och har designats med ett hål i mitten för att effektivt kunna transportera upp luft och fukt ur täcket. Resultatet blir ett torrt, svalt och behagligt täcke med hög andningsförmåga.

Hemsida: www.sleepify.se

ANDRA TYNGDPRODUKTER

 Tyngdkrage Protac SensOn® har utvecklats med utgångspunkt från den amerikanska arbetsterapeuten och psykologen A. Jean Ayres teorier om sinnesstimulering (SI). Den är framtagen för att underlätta vardagen för personer med till exempel fysisk och psykisk oro, känslostörningar, koncentrations- och inlärningssvårigheter, demenssjukdom, stress, hjärnskada, ADHD, autism och andra psykiska diagnoser.
Hemsida: www.komikapp.se  Bild på Tyngdkrage Protac SensOn® XS/S ca 2,5 kg

Protac KneedMe

Ett förkläde som ger tyngdkänsla, taktil- och  proprioceptiv stimulering vid exempelvis en måltid eller under fotvård vilket ökar möjligheten att sitt kvar en stund.

knaetacke-n-nyckelring-webb

IB_S_BASIC_COPYRIGHT =

Ett sinnesstimulerande knätäcke samt en fotpall, Groundme, för lugn och trygghet

Hemsida: www.komikapp.se

Knäfilt 1 kg

Hemsida: https://funkamera.se

Tyngdkudde 2 kg ÖDLA

Hemsida: https://funkamera.se

TYNGDVÄSTAR

Fibertyngdväst

Fibertyngdvästen omsluter kroppen, likt en fast kram, som i sin tur påverkar kroppens proprioceptiva sinnen. Bäraren upplever ett behagligt lugn och får det lättare att koncentrera sig. Fibertyngdvästen har en kraftig insydd resår i midjan som spänns åt efter egen önskan. På så sätt regleras känslan av vikt och tryck. Fibertyngdvästen är framtagen i samråd med psykiatriker och stressterapeuter och klassas som ett medicinskt hjälpmedel. Den drar inte uppmärksamheten till sig eftersom den ser ut som en vanlig väst.

www.novista.se

Protac MyFit tyngdväst
bollvast

Hemsida: www.komikapp.se

Protac MyFit – en sinnesstimulerande väst med tyngder som lugnar, avgränsar och ger en bättre kroppsuppfattning.

Protac MyFit är tillverkad i en smart design av elastiskt material som sitter tätt intill kroppen. På västens fram- och baksida finns kanaler som är fyllda med tunga plastkulor. Västen stängs med blixtlås och har ett enkelt snörsystem i ryggen och sidorna som gör det lätt att anpassa västen individuellt för att ge användaren mesta möjliga sinnesstimulans.
Västens speciella design ger punktvis tryck på huden, vilket stimulerar både det djupa beröringssinnet och muskel-ledsinnet. De många sinnesintrycken sänder impulser till centrala nervsystemet och ger en bättre kroppsuppfattning, något som verkar lugnande och skänker trygghet och ökat välbefinnande.

Protac MyFit® Bollväst med axelöppning. Bollvästen är försedd med fickor framtill samt en ficka för GPS eller larm på ryggen. Axlarna är öppningsbara för att underlätta när västen skall tas på och av. Finns ej i barn – storlekar då västen är tänkt för vuxna användare.

Tyngdväst Zebra

Hemsida: https://funkamera.se

Sitt- och liggunderlag i naturlig lammfäll

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lammfäll av 100 procent rent lammskinn i medicinsk kvalité. Tjock och tät ull med mycket hög tryckutjämnande egenskap som har möjlighet att absorbera stor mängd fukt utan att förlora bärighet eller temperaturreglerande egenskaper. Skinnen kan tvättas i maskin vid 30 grader och torktumlas. Färg ljust gul.

Hemsida: www.vilare.se

Thevo Vital madrassen.

theovital_madrass

Thevo Vital madrassen ger kroppen mikrostimulans via plastvingar i madrassbotten, som återfjädrar kroppens alla rörelser, från de stora kroppsrörelserna till de små andningsrörelserna. Microstimulansen förstärker kroppsuppfattningen, vilket skapar en känsla av trygghet. Oron och känslan an desorientering minskar så att den demenssjuke får en djupare sömn och mer naturlig sömnrytm. Den förbättrande sömnen leder i många fall även till minskad håglöshet, depression och aggressivitet under dagen.

Hemsida: www.maydayaid.sewww.novista.se

Ulltäcke

ulltacke

Hemsida: www.ambosantus.se