Musik

CRDL – Musik och kommunikationshjälpmedel

När två personer lägger händerna på Crdl förvandlas deras rörelser tillsammans till musik. Olika former av beröring och rörelser skapar skilda ljud. Crdl används som ett terapeutiskt hjälpmedel i syfte att skapa djupare kontakt med personer med tex kognitiv sjukdom, autism, flerfunktionsnedsättningar eller synskador.
Ett Crdl-ögonblick skapas när två deltagare placerar varsin hand på Crdl´s utformade mönster. Ett mänskligt instrument uppstår när motsatt hand rör vid den andra personen.

Läs mer: https://tfhsensory.se

Bildspel för glädje & gemskap.

framsida_vinter

Vackra och stämningsfulla vinterfoton visas i långa sekvenser till naturljud och enstaka musikinslag. Ett studiehäfte med samtalsunderlag samt tips på sinnesstimulerande aktiviteter medföljer.

Läs mer här www.sabinahenriksson.se

Inmu

En musikkudde där man skapar musik genom beröring och rörelse  Läs mer

Högtalarkudde och kuddhögtalare är en möjlighet att lyssna på musik utan att störa någon annan.

hogtalarkudde kuddhogtalare

Hemsida:

www.medilink.se

www.coolstuff.se

www.sjukvardsaffaren.se

www.teknikmagasinet.se

www.roligaprylar.se

Ju mer vi är tillsammans – bok + 2 CD-skivor

ju_mer_vi_ar_tillsammans

Detta material används nu flitigt i nästan hälften av landets 290 kommuner och många återkommer och beställer ännu fler exemplar.

Boken innehåller tips på aktiviteter och samtalsunderlag i 27 olika teman fördelade på årets alla månader:  förslag på sånger att sjunga tillsammans, fakta om traditioner och högtider, ordspråk, recept på mat & bakverk  och tips på saker att göra tillsammans för att stimulera smak, lukt, känsel, syn och hörsel.

Med boken följer 2 CD-skivor med 62 sånger för allsång. Alla sångtexter finns i boken.  Beställ materialet här, se utdrag ur boken, hör exempel från CD-skivorna: www.musikantensforlag.se

Mat-Musik-Minnen finns att ladda ned från App Store och Google Play.  Det finns också en webbversion på www.matmusikminnen.nu

Musik

Dvd-skivor med text och musik. Hemsida: www.allsjung.se

Alice Babs 1924-2014

alice-swing-it

Den 11 februari avled en av 1900-talets mest spännande artister med en mångfald som får det mesta i nöjesbranschen att blekna. Visste ni att Alice Babs skapade en Babs-feber som orsakade mer rabalder än vad Elvis och Beatles åstadkom här i Sverige (kanske för att Babs redan banat väg för ungdomsmusiken här i Sverige). Hon lanserade Povel Ramel. Hon har arbetat med jazzgiganter som Louis Armstrong och Duke Ellington. Frank Sinatra beundrade henne. Hon var den första som fick guldskiva i Sverige. Hon var den första svenska artist som låg på Billboardlistan i USA. Hon sjöng Sveriges första bidrag till Melodifestivalen.

I filmen ”Swing it” ser Alice ”Babs” Sjöblom tillbaka på sin 70-åriga karriär med hjälp av en mängd unikt arkivmaterial. Filmen är gjord som en direktsändning vilket innebar minutiös planering från min sida. Själv visste hon ingenting av vad som skulle hända när kameran slogs på, utan berättar öppet direkt ur hjärtat.” Lasse Zackrisson, Alice Babs producent

Hemsida: www.vaxrecords.nu

Materialet Livsglädje består av ett häfte med ett kapitel för varja månad. I varje kapitel finns föreslag på upplägget för ett träff, men man kan dela upp och plocka ut endast det man tycker lämpar sig för gruppen. Färdiga tecter och sånger som behandlar månaden och 6 stycken skivor med låtar förknippade till månaderna. Musiken är instrumentell, så skivorna går utmärkt att användas som stöd vid sång och musikstunder. Musiken är inspelad så att låterna aldrig går högre än till första a. Via länken nedan kan ni läsa mer om materialet och projektet kring materialet.

http://mwi.webbhuset.fi/musik_for_aldre/pedagogiskt_material/

Materialet är utformat från finlandssvenska musiken, litteraturen och högtiderna, men kan bra användas i Sverige.

Priset är 50 Euro (ca 435 kr) ifall ni önskar beställa materialet, vänligen kontakta Hanna Karlsson via e-post: hanna.karlsson@mwi.fi

Hemsida: www.radiogodis.se

Musikinstrument.

bygelgitar klangplattor

Musikinstrument utvecklade av Sten Bunne med tanke på personer med demens,

tfn: 0650 250 55 , Fax 0650 250 30,
info@musinova.sewww.bunnemusic.com

Musikspelare

Musikspelaren som utformats för personer som har svårt att hantera vanliga musikspelare. Musik förs över till spelaren via usb-koppling till PC/MAC. Hemsida: www.joyandcare.sehttps://www.joyandcare.se

www.mentex.se

Karaoke för seniorer

karaoke-vagnen-006

Äntligen en komplett lösning med allt! Bara att sätta i en el-kontakt och genast så sätts allt igång. Du kan enkelt flytta vagnen eftersom den går på stadiga hjul, den tål också att transporteras runt. Det här konceptet innehåller: 1 st bildskärm 19″ + 1 st aktiv högtalare 350 Watt + 1 st karaokespelare + 2 st mikrofoner + 1 låtpärm med olika musikstilar + 1 färdiginläst USB minne med 140 svenska låtar + 700 engelska låtar + originalskivor till dito + den gula vagnen förstås. ALLT LEVERERAS MONTERAT OCH KLART SOM PÅ BILDEN! Kontakta Fun Karaoke för mer info 016-29155  Hemsida www.funkaraoke.se

Nya produkter från FUN KARAOKE

Musikböcker med text och bakgrundskomp.

Du slår upp den sång, du vill sjunga, där du också finner texten. Väljer därefter samma nummer på en liten display med piltangenter och låten sätter omedelbart igång.

EVERT TAUBE

evert-taube

50 visor av Evert Taube i urval av sonen Sven-Bertil. Boken innehåller förutom sångerna och musikmodulen en biografi som berätter om visorna, samt illustrationer av Evart Taube.

Hemsida www.funkaraoke.se

SVENSKA  BARNVISOR

svenska-barnvisor

50 utvalda barnvisor i urval jorda av pianisten Tina Ahlin. Måna kända visor av Lennart Helsing och Astrid Lindgren. Illustrationer gjorde av Jessica Kurki. Det finns också en del pedagogiska handrörelser till vissa av visorna, som man kan använda sig av.

Hemsida www.funkaraoke.se

Mycket gratismaterial och en del som du kan köpa hem finner du på:

Hemsida: www.musikattminnas.se
Sjung & minns 30-, 40-, 50-, 60-tal, Sjung & minns Evert Taube, Sjung & minns 1900-talet:
Textböcker och kassettband, tfn: 08-709 05 00 , fax: 08-709 05 31,
www.bildaforlag.se

Sången vi minns.

sangen-vi-minns

På CD-skivan år det sånger med enkel musik till i lagom takt. Texterna i sånghäftet är skrivna i storstil for att det skall vara lätt att läsa och kunne följamed. Materialet innehåller en blandning av välkända visor, valser, andliga sånga och psalmer.

Hemsida: www.sangbagen.se

Vårt 1900-tal. På sex CD-skivor finns unika radioinspelningar, välbekanta röster och musik.

Krigsåren 1939-45, 7 CD-skivor med inspelningar från radions arkiv med referat, program och musik från beredskapsåren.
svenska-ar-1949

Svenska år 1938, 1949, 1950, CD-skivor som innehåller populära inspelningar av melodier från året 1938, 1949, 1950,

Hemsida: www.vaxrecords.nu

Innehåll

Bli glad:
Små, små fågelungar – När Lillan kom till jorden (Majas visa) – Gåsa gåsa klinga – Ute blåser sommarvind

Fundera:
När månen vandrar på fästet blå – Tryggare kan ingen vara – Jag lyfter ögat mot himmelen (med den gamla texten från 1937 års psalmbok)

Somna:
Nu i ro slumra in – Sov du lilla vide ung – Byssan lull – Vem kan segla förutan vind? – Trollmors vaggsång

1 CD i digipak. Speltid: 25:28. Texthäfte ingår.

 Tanken med skivan

CD:n innehåller en bukett tidlösa och välbekanta vaggsånger, visor och psalmer som äldre personer kan känna igen från sin barndom. Tanken är att den ska fylla ett behov bl. a. inom äldrevården. Där kan den passa för en gemensam eftermiddagssamling eller för enskilda personer att lyssna till exempelvis vid sänggåendet. Även om jag haft äldre i åtanke så passar musiken givetvis för personer i alla åldrar.

I början av skivan är musiken glad och pigg för att bli alltmer vaggande mot slutet.

Många av dessa sånger hörs ofta annars i en nutida populärmusikalisk tappning med instrumentalt ackompanjemang och ofta varvade med moderna barnvisor, eftersom spellistorna riktar sig till barn. Den här utgåvan kompletterar det utbudet för den tilltänkta målgruppen. Här får sångerna en avskalad, klassisk tolkning. Det kan vara vilsamt att lyssna till den enkla ljudbild som en ensam sångröst utgör. Kanske var det så här som det lät för tre-fyra generationer sedan när mammorna sjöng på sängkanten för sina små?

Till CD:n hör ett texthäfte som gör att personal kan sjunga med även om man inte kan sångerna sen tidigare.

Under arbetet med skivan har jag gjort ett lyckat pilotprojekt på det demensboende där min mamma bodde under sin sista tid, och jag har haft kontakt med flera personer med kunskap inom musikterapi och äldrevård som stärkt mig i tron på min idé och att den här skivan behövs.

Skivan går att beställa här:  https://srca.se/c-a-musik/cd/