Inredning/Möbler/Lås

Möbeltassar, ljudabsorberande tavlor och skärmar, vägg- eller takhängda ljudabsobenter, ljuddämpande filtmatta att placera under bord och stolar.

www.akustikmiljo.se

www.ecophon.com

www.lekolar.se

www.kinnarps.se 

Ljudabsorberande väggpanel Deep forest

www.inputinterior.se

Belysning – dygnsrytmljus

Chroma Zenit är evidensbaserat dygnsrytmljus dokumenterat i forskning och best practise från mer än 100 sjukhus, vårdhem och avdelningar för psykiatri. https://chromaviso.com/sv/

Fagerhult belysning arbetar aktivt med vårdmiljöer och dygnsbelysning

www.fagerhult.com   

https://www.fagerhult.com/Application-areas/health-care/

Bokhylletapet som dörrkamouflage

bokhylle-tapet

Läs mer

Hemsida: www.svedinrehab.se

Dörrlösning
Läs mer

Dörr/Namnskylt som går att skruva fast

Hemsida: www.durable.se

Golden Eye dörröga

dorrogat_golden_eye 

Golden Eye dörröga kan finnas på exempelvis:

www.smartasaker.se och www.etacbutiken.se och www.halens.se

Golvsäng

FloorBed

Golvsängen innebär att en person som riskerar att ramla ur sängen istället rullar ut på golvet/mattan  med mindre risk att skada sig.

www.comfortsystem.se , http://almedo.se

Gungstol

 www.ncnordiccare.se

Gungstol Trone

https://tfhsensory.se/trone-gungstol.html

Ljus

batteridrivet-ljus

Ljus, Batteridrivet med flackande, mycket verklighetstrogen ljuslåga

Hemsida: http://www.smartasaker.sewww.smartasaker.se

Lås

Elektrisk lås med RFID. Med ett lås med RFID använder du t.ex. en tagg eller ett kort för identifiera dig för låset. Systemet ger möjlighet att styra behörigheten till olika lås för olika personer.

Hemsida: www.w-h.se

Hotellås

Hemsida: http://www.viser.se

 Kaba TouchGo

Öppna dörren och lås den igen utan att ta upp en nyckel med Kaba TouchGo funktion. Efter din beröring av handtaget, bekräftas din behörighet till ”tillträde” respektive ”tillträde nekas” av en akustisk signal. Systemet kan installeras i privata bostäder såväl som i flerbostäder, sjukhus, äldreboende, etc. Användartranspondern finns som nyckelring. Kan bäras i jack/byxfian eller i väskan och behöver inte tas upp för att öppna dörren.

Hemsida: www.kaba.se

Möbler

Möbler med ljuddämpning, soffor med avskiljare så att var och en får sitt eget revir. Glipa mellan sits och rygg för bästa hygien. Jackie 532

https://www.ncnordiccare.se/

NCNordic tänker på ljudabsorberande material, att fåtöljer och stolar ska vara stapelbara. Soffor ska vara lätta att städa under. Material ska vara lätta att tvätta men också sköna att hålla i och stryka över.

Spisvakt

Spisec 2.2 bryter vid lägre temperatur än andra spisvakter men tillåter samtidigt mer matlagning och ger mindre irriterande avbrott.

Enkelt handhavande: Återställning via spisens egna vred. Indikeringslampa kan visa status. Indikeringsljud för ex synskadade. Enkel förlängning av tid – högre temperatur.

Nya funktioner: Fungerar lika bra på induktionshäll. Smartare värmeövervakning. Alla inställningar görs i värmevakten. Barnlås/spislås indikeringslampa som kan kopplas bort.

Hemsida:http://www.moveum.se

Spisvakt Ida och Elin

Spisvakten består av en el och en värmevakt, som säkerställer att den boende inte utsätts för onödig brandfara om spisplattorna glöms på.

Elvakten monteras på den strömförande ledningen till spisen. Den boende ges en förinställd tidsperiod att använda spisen. När tiden överskrids stänger elvalten automatiskt av platten.

Värmevakten monteras ovanför spisen. Den registrerar om ovanligt hög värme sprids från spisplattorna. Vid alarmerande hög temperatur stänger värmevakten av spisen.

Hemsida: www.tunstallnordic.com

Sinnesstimulerande/Rogivande fåtöljer

COCOON vilstol

Vilstol med högtalare och Bluetooth.

Lövlundens Demensboende i Robertsfors har haft en Cocoon sedan sommaren 2018.

”Vi tycker att Cocoon har en bra förmåga att dämpa oro och ångest hos personer med Demenssjukdom. Det är svårt att förstå exakt vad det beror på, men förmodligen upplever de samma sak som någon utan demens dvs att stolen genom sin kokongliknande form omsluter den sittande från alla håll, vilket skapar säkerhet och trygghet. Kanske är det rentav något som härstammar så långt tillbaka som när vi låg i magen på våra mödrar där man ju fömodligen kände sig fullkomligt trygg.

I vilket fall så tycker via att Cocoon haft en mycket god effekt på flera av våra patienter bla:
1.En kvinna med hämningslöst beteende som satt 45min i sträck och njöt av sin favoritartist Bruce Springsteen.
2. En man som är orolig och har ångest och som det är svårt att lämna ensam eftersom han letar efter sin fru, satt och spelade luftgitarr, klappade takten och sjöng med. Klicka för att se filmen Luftgitarrspel i Cocoon
3. En dam vars ångest vi brukar ha mycket svårt att avleda, och som vanligtvis kräver hög personalnärvaro, satt 1 h och njöt i stolen, samtidigt som hon sjöng med i Christer Sjögrens repertoar av andliga låtar.”

Inger Holmlund Resoluth, Demensspecialiserad Undersköterska, Robertsfors kommun. Tel. 070 9905118, irhd@robertsfors.se

Hemsida: www.skipperfurniture.se

Gungande vilstol

gungande-vilstol ergonova-gungstolen-svrod-med-dam

Lugnande och avslappnande musik tillsammans med taktil stimulans då man gungar i stolen.

Hemsida: www.ergonova.se

Rotobed

Med en RotoBed®Free kan personer som har svårt att komma i och ur sängen själva klara i- och urstigning utan att behöva anstränga sig. Sängen körs upp med hjälp av en fjärrkontroll i stolsposition och roteras vinkelrätt ut mot rummet. Det tar mindre än en minut.

https://ergonova.se/vard/rotobed/

SenSit

sensit  

Protac SenSit har utvecklats utifrån teorier om sinnesintegrering (SI). Punktvisa tryck från stolens flexibla plastbollar stimulerar såväl beröringssinnet som led- och muskelsinnet. De många sinnesintrycken sänder impulser till centrala nervsystemet, vilket har en lugnande inverkan, ger en bättre kroppsförnimmelse och ökar välbefinnandet, ro och koncentration.

Hemsida: www.komikapp.se

ThevoChair, den aktiva vilostolen

thevochair

ThvaChair är en aktiv vilostol som är utvecklad för att reducera symptom hos personer med demenssjukdom. Demenssjuka som dagligen sitter och gungar i stolen upplever en lindring av t ex oro, rastlöshet och depression. Stolen och fotpallen har en behaglig gungfunktion som är lätt att få igång även för muskelsvaga personer.

Hemsida: www.maydayaid.se

TURNAID – Vändsystem i säng

 Hemsida: www.comfortsystem.se

Vendlet Hemsida: www.vendlet.se

Uppresningsstöd

sida_rod_montage

Hemsida: www.seatup.se

Värmepanel

Värmepanel för att duschrummet ska kännas behagligt.

Läs mer

Hemsida: www.infraswed.se